Citroenmelissekruidenzeep met gedroogde citroenmelisse uit de eigen schooltuin

De klasjes van juf Lindsy (PE 1), juf Goedele (PE 3) en juf Stefanie (PE 4) maakten in de les Muzische Vorming bij juf Annelies citroenmelissekruidenzeep voor vaderdag.

De kinderen gebruikten hun eigen creativiteit om de zeep origineel in te pakken met textiel en pijpenragers: geniet mee van de trotse gezichtjes 🙂 –> klik op de lees meer tag onder het artikel.

Voor wie graag aan de slag gaat thuis, deel ik hieronder het recept 😉

Ingrediënten

  • 3 gram koolzaadwas cosmetisch
  • 150 gram zeepvlokken
  • 50 ml melisseolie (maceraat =zonnebloemolie + citroenmelisse gedroogd)
  • 150 ml melissethee (lang infuus met kruiden = kokend water + citroenmelisse gedroogd)

 

Hoe maak je een kruidenolie of maceraat?

Vul een lege bidon zonnebloemolie voor ¾ met de gedroogde citroenmelisse.
Zet de bidon op een lichte, warme plek.
Schud dagelijks even zodat alle kruiden goed in de olie blijven.
Het is de bedoeling dat de kruiden hun werkzame bestanddelen aan de olie afstaan.

 

Hoe maak je een lang infuus met kruiden?

Neem een handvol gedroogde bladeren op 1 l kokend water.
Doe de kruiden in een weckbokaal/bidon. Giet er kokend water over.
Laat minimum 4 u of een hele nacht trekken. Zeef voor gebruik.

 

Bereiding kruidenzeep

Smelt de koolzaadwas in een glazen maatbeker/pot in een kookpot met warm water op laag vuur. Tegelijkertijd de melissethee verwarmen in een andere maatbeker in hetzelfde waterbad. Giet bij de gesmolten koolzaadwas roer goed door.
Het mengsel (koolzaadwas + melissethee) verder verwarmen totdat het 80 °C is. Leeg de kookpot met water en giet hierin het mengsel.
Roer in delen de zeepvlokken erdoor tot er een dikke brij ontstaat. Dit nog kort verhitten tot 80°C totdat de zeepvlokken een beetje gesmolten zijn.
Het geheel laten afkoelen tot 60 °C en dan de melisseolie + gedroogde citroenmelisse erdoor roeren.
Druk de brij in zeepvormen. De zeep moet minstens 3 dagen uitharden in de zeepmal en kan dan uit de mal gehaald worden.
De zeep dient nog minimaal 2 weken te drogen en hard worden voordat je de zeep kan gebruiken.

(meer…)

Schoolfeest De Zandkorrel – Zaterdag 14 juni

De Zandkorrel startte als MOS-school (MilieuzorgOpSchool) waarbij de nadruk vooral lag op de vergroening van het schooldomein. Als Ecoschool breidde de Zandkorrel zijn engagement uit om bewuster om te gaan met de klimaatverandering en hoe ieder van ons zich kan inzetten voor een gezondere planeet.
De Zandkorrel neemt deel aan initiatieven om een beter leefklimaat te promoten en krijgt daarbij de steun van heel wat partners, zoals de gemeente Ichtegem-Eernegem, Natuurpunt, GoodPlanet, de Landelijke Gilden, Cera, Recupel,… waarvoor wij hen niet genoeg kunnen bedanken. 
Omdat wij graag anderen willen inspireren, nodigen wij iedereen uit op ons schoolfeest, waar we vol trots het behalen van onze derde groene vlag in de kijker plaatsen. De ‘Groene Vlag’ van Eco-Schools is het internationale label voor duurzame scholen.

Handen uit de mouwen bij de dieren en in de moestuin

Dit schooljaar stond de vernieuwing van de omheining van ons dierenpark en moestuin op het programma in de Zandkorrel. Dit verliep in 2 fasen. Eerst werd de omheining van de kippen en de konijnen aangepakt door een team van vrijwilligers en leerlingen. Terwijl enkele vrijwilligers hun schouders zetten onder het zware werk, leegden de kinderen de compostbakken en -vaten en verspreidden dit over de moestuin. Ook installeerden ze de nieuwe compostbakken; ons geschonken door de gemeente.

De volgende fase werd de moestuin ook volledig omheind, zodat onze kippen hier in de winterperiode vrolijk in kunnen rondscharrelen. In onze permacultuurmoestuin plantten wij, dankzij het gratis Snoepbosje van GoodPlanet, groenten en fruit naast de wilde kruiden die een belangrijke rol spelen ter bevordering van de biodiversiteit en de bodem op ons groen domein. De papa van onze coördinator creëerde enkele mooie naamborden voor onze dieren.

Als kers op de taart kwam een medewerker van GoodPlanet een gratis workshop geven in de bovenbouwklassen. De kinderen speelden ‘wie ben ik?’, gingen op zoek naar insecten en identificeerden met de app Obsidentify diverse gewassen op het schooldomein. De workshop werd afgesloten met een lekker ‘snoepje’. Nu is het afwachten tot onze eigen aardbeien en radijsjes beginnen te groeien 😊

 

(meer…)

De Vloedlijn oogst eerste Honing op De Clarahoeve!

Een volle bijenkast op de Clarahoeve, 6 ramen voor de allereerste keer kunnen oogsten, ontzegelen en te slingeren…. Het vloeibare goud
Zo helpen we de biodiversiteit binnen onze stad in stand te houden…
Zaai bloemen, help de bij!! 🥰

→ 26 mei 2025

 🥳 Woensdag 24 juni nemen wij op een feestelijke manier afscheid van onze schoolverlaters 🥳👩‍🎓🧑‍🎓
Ouders van leerlingen die onze school verlaten ontvangen een officiële uitnodiging via de agenda.
✍️Graag de inschrijvingsstrook tegen maandag 16 juni aan de leerkracht terugbezorgen.

Aprilverslag PE5

Hallo iedereen

We zijn hier weer met een nieuw maandverslag, deze keer van de maand april.
Op woensdag 2 april gingen we in het kader van de jeugdboekenmaand nog eens naar de bib in Eernegem, we speelden er het ‘bibster’ spel. We vonden dit superleuk en werkten goed samen met onze partner om alle vragen over de bib goed op te lossen.

Op 22 april werd Ilano 12 jaar, dit vierden we met de lekkere cupcakes die hij mee had voor ons.

Verder gingen we ook nog naar de winkel om boodschappen te halen om omeletten te maken. We moesten goed tellen om binnen ons strak budget te blijven.
Bij onze omeletten deden we vlees en groenten, het was heerlijk!

Zo dit was ons verslag van april, tot de volgende maand!

Veel groetjes van PE5!

(meer…)

Net als de getijden beweegt het leven in golven van strategie en kansen. Ervaar de spanning bijzumospincasino en ontdek nieuwe speelmogelijkheden Het leven draait om balans en slimme keuzes , en met zumo spin kun je een nieuwe wereld van spanning en strategie ontdekken