Bezoek scholenbeurs!

Enkelen maken volgend schooljaar de overstap naar het secundair onderwijs. Vandaag zijn we eens gaan kijken wat de scholengroep ons allemaal te bieden heeft. De keuze is groot. Het was niet zomaar kijken, we mochten deelnemen aan verschillende workshops. Van cocktails maken tot programmeren, sporten, een escapebox loskrijgen, wetenschappelijke proeven, flipperkast maken, Latijnse woordjes ontdekken, een reis door verschillende werelddelen, … We gingen allemaal met een berg aan informatie naar huis. Sommigen met nog meer keuzestress en de anderen met de beslissing.

PE3: januari + februari

Hier enkele foto’s uit de klas:

  • Krullenbol: open guirlande.
  • Als beloning (3 groene duimen) een taakje/opdracht aan juf haar bureau maken.
  • Samenwerken/samenspelen: gezelschapsspel (met begeleiding), samenwerken om een puzzel van 100 stukken tot een goed einde te brengen (zonder ruzie), sjaal voor kikker knutselen/versieren met propjes.
  • Voorlezen voor de klas door de gouden microfoon.
  • Yoga oefeningen als bewegingstussendoortje.
  • Stop-motion filmpje maken met de tablet. (–> naar aanleiding van onze uitstap naar de film ‘Knor’.)
  • We hebben sinds 1 februari ook een nieuwe leerling. Welkom Denzel!.

(meer…)

MINI bos MEGA effect

GoodPlanet en Cera bezorgden de Zandkorrel een gratis pakket met plant- en zaaigoed en de nodige informatie om dit aan te planten, te onderhouden en op te volgen. In een Mini Bos staan op een oppervlakte van 6m² minstens 5 bomen, 5 heesters en bosflora. Omdat ze zo dicht bij elkaar staan en de grond extra voeding krijgt, groeien de planten snel en verbetert de kwaliteit van de bodem in korte tijd. Het betreft een beproefde Japanse methode voor snelle herbebossing. Al meteen het eerste jaar trekken Mini Bosjes dieren aan die er voordien niet of minder waren zoals hommels, vogels, vlinders, kevers … en ook kikkers en egels vinden hun weg naar de groene oases. Een Mini Bos zorgt ervoor dat er meer regenwater in de grond kan indringen. Dit is erg waardevol want door klimaatsverandering wordt droogte, hitte en waterberging een steeds grotere uitdaging!

De klassen van juf Shauni en juf Jill startten enthousiast met het voorbereiden van de grond. Ze moesten daarvoor gaten maken van minstens één meter diep. Deze werden gemaakt met behulp van handboren.

Op vrijdag 1 december mochten we enkele (groot)ouders ontvangen op ons schooldomein die een helpende hand uit de mouwen kwamen steken.

Eerst harkten we dode bladeren vooraleer te planten. De bladeren die verzameld werden, dienden samen met de inhoud van de compostvaten als bemesting voor onze moestuin in winterrust.

We wonnen zelfs meer dan 1 pakket. De laatste levering werd door de klas van juf Jill aangeplant.

Nu is het afwachten … we kijken al uit naar het resultaat 

(meer…)

Line Dance

Tijdens de carnavaldagen wilden de leerlingen hun danskunstjes eens tonen. Ze hadden er niet beter op gevonden dan een wedstrijd Line dance in te richten. Wat waren het allemaal dansatleten maar er waren 2 die als winnaar uit de bus komen. Ze waren vooral sterk op vlak van snelheid en uithouding. Dikke proficiat allemaal!

Filmfestival Oostende

Dit jaar waren we een beetje gulzig. We zijn niet naar 1 maar naar 2 films gaan kijken. De eerste film ‘Zeevonk’ ging over het verlies en verdriet bij het overlijden van vader van Lena. Haar hele leven wordt op haar kop gezet wanneer haar vader samen met 2 andere vissers sterft op zee.
De tweede film ‘Totem’ ging over Emma die samen met haar familie  in de illegaliteit woont. Op een dag wordt haar familie opgepakt door de politie en blijft Emma achter. Ze gaat op zoek  naar haar familie en wordt hierbij gesteund door haar totem, een stekelvarken.

2 heel leerrijke films waar we nadien nog heel wat konden over napraten in de klas.

Maandelijks bibliotheekbezoek

Omdat er bij ons op school veel werk wordt gemaakt rond lezen gaan we maandelijks naar de Openbare Bibliotheek van Oostende. Daar kiezen we boeken op ons AVI-niveau, boeken over ons WO-thema en boeken en strips om vrij te lezen op vrijdag.
Er is altijd een aangename sfeer in de bib waardoor we telkens uitkijken om nieuwe boeken te kiezen.

Amran-Dean werd 9 jaar!

Ja ,ja… op 8 januari werd Amran-Dean 9 jaar. We werden overladen met heel wat lekkers! Dikke merci… Geniet nog maar van deze onbezonnen jonge jaren!

Kloklezen

Tijdens het oefenen van de klok wordt er vaak met de kleine klokjes gewerkt. Juf schrijft een opdracht op het bord en wij moeten deze op het klokje zetten. We kunnen ondertussen al tot op 1 minuut werken met voor en over het uur.

Schaatsen

Om het eerste trimester af te sluiten gingen we samen met de klas van juf Maïté gaan schaatsen. Als echte sporters gingen we eerst eten en een warme chocomelk drinken om dan vol energie onze kunsten te tonen. Voldaan en moe keerden we terug naar school om de kerstvakantie goed in te zetten.

 

Het is tijd om een boek te lezen

Dagelijks werken we rond begrijpend lezen. We maken dan aan de hand van kernwoorden een samenvatting van een tekst. Hiermee bereiden we ons al voor om later te kunnen studeren.
Op vrijdag nemen we dan echt een boek of strip en lezen we in relax-modus. Ideaal om de week af te sluiten.

Carnaval in De Zandkorrel

Geniet van de sfeerbeelden van de verschillende workshops in thema Carnaval: gekke kapsels, circustechnieken, spelletjes, dansen, stoet, knutselen, glittertattoos, …

(meer…)

Hiep hiep hoera voor Kaithlynn!

Zondag wordt Kaithlynn 9 jaar, maar we vierden haar verjaardag vandaag al in de klas. Dank je wel voor de leuke cadeautjes en de lekkere zelfgebakken cakejes. We hebben er van genoten.

Dit was januari

En een stukje van februari 😉 We haalden onze beste acteertalenten naar boven in de dramales rond reclame; De maaltafels werden geoefend …

Carnaval!

Joepie carnaval! Ook de klas van juf Edith zag er kleurrijk uit!

Gelukkige verjaardag Safia!

Zondag 4 februari werd Safia 9 jaar. Dit hebben we op maandag in de klas gevierd. Safia had een grote, mooie, roze taart meegebracht. Hmmm, heerlijk! Dank je wel voor de lekkere taart.