ruilen in onze ‘Swapshop’

Op vrijdag 25 november opende onze ‘Swapshop’ in de Zandkorrel. Omdat wij een ecoschool zijn, proberen wij onze ecologische voetafdruk zoveel als mogelijk te verkleinen, ook op het vlak van textiel. Soms hebben we thuis spullen die we eigenlijk niet meer gebruiken of niet meer zo leuk vinden. Misschien is er wel iemand anders die het kan gebruiken of die er heel blij mee is? Dat moesten wij toch ook eens uitproberen. Alle kinderen mochten een voorwerp uit textiel meebrengen. In onze ‘Swapshop’ mochten ze dan een nieuw voorwerp uitkiezen. In de klas leerden we waarom we dit doen en we leerden de ‘piraminder’ kennen. De leerlingen vonden het ruilen supertof en gingen met een blij gezicht naar huis met hun nieuw voorwerp uit textiel.

(meer…)

Kamishibai

Juf Britt nam deze week een kamishibai mee naar de klas voor de voorleesweek. Een kamishibai is een verteltheaterkastje waarin grote prenten zitten.
Juf Britt las een leuk verhaal over een koe voor. De kinderen van juf Valerie en juf Edith kwamen op bezoek om mee te luisteren naar het verhaal.
We leerden nieuwe woordjes en deden enkele taalspelletjes rond het verhaal.

(meer…)

Voorleesweek

De voorleesweek ging niet onopgemerkt voorbij in onze school.
De kinderen van juf Romina, juf Sofie en juf Melanie kwamen op bezoek bij de kleutertjes van juf Elke, juf Valery en juf Nele om voor te lezen. Ook de kinderen van juf Britt, juf Edith en juf Valerie mochten genieten van het voorleesmoment.
Het thema kunnen jullie waarschijnlijk wel al raden …
Proficiat aan de grote kinderen! Knap gedaan!

(meer…)

PE3: Oktober

In de maand oktober hebben de leerlingen in de speelleerklas veel geleerd en gespeeld.
Ze leerden over de appels in de boomgaard, we maakten veel patronen, we hebben onderzocht waar we ons spiegelbeeld in konden zien. We hebben ontdekt dat we onszelf op z’n kop zien in een lepel en dat we een spiegel kunnen gebruiken om iets te bekijken wat achter ons staat of wat om het hoekje staat.
We luisterden verschillende keren naar het verhaal “sneeuwwitje en de zeven dwergen”.
Ook de gevoelens boos, bang, blij en verdrietig kwamen aan bod. We maakten een fotoboek met al onze gezichtsuitdrukkingen van deze gevoelens.

We deden met onze school mee aan de klimaatmars waarvoor we een spandoek maakten en door Eernegem wandelden.

Lezen saai? Niets van! De heks had alle letters en woorden met een toverspreuk van de hoedjes gehaald. Gelukkig konden we de letters nog zien met een speciaal lichtje. (meer…)

Rots en Water in de paarse klas!

Respect hebben voor jezelf en voor elkaar. Een goede aarding hebben, aandacht houden op iets, focussen op een goede ademhaling. Leren opkomen voor jezelf of net iets rustiger leren reageren. Al deze items komen aan bod in het programma “ROTS EN WATER”, deze lessenreeks zal vanaf nu tweewekelijks doorgaan. Bedankt alvast meester Nick voor de begeleiding hierbij!  (meer…)

Een groene school onderhouden we samen!

Van de tweede week van oktober, tot de tweede week van november namen de klassen van juf Stefanie en juf Jolien het verzorgen van de kippen en de konijnen voor hun rekening. De diertjes werden dagelijks voorzien van eten en drinken. Op het einde van onze termijn zorgden we er ook voor dat de diertjes terug een proper hokje hadden en extra warm stro om op te slapen nu het steeds weer kouder wordt.

(meer…)

“De kleine Picasso”

We maakten in de klas kennis met de jonge schilder Andres Valencia, hij wordt ook wel “de kleine Picasso genoemd”. We bestudeerden zijn werken en maakten zelf ons eigen surrealistisch portret.

TIJD VOOR EEN KLASBELONING!

Yes, vlak voor de herfstvakantie raakten we met onze klas in het groen op de gedragsmeter. Tijd voor een eerste klasbeloning dus! De leerlingen kozen ervoor om in de klas te eten en we speelden een uurtje spelletjes (gezelschapsspelletjes en op de computer).

Op naar de volgende klasbeloning!

De klusjesmannen en vrouwen van PE6

De klas van juf Lynn kreeg nieuwe krukjes en banken om een prachtige kring te maken in de klas. Natuurlijk kwamen deze toe in een bouwpakket. De kinderen staken de handen uit de mouwen en staken de meubels in elkaar volgens het stappenplan met de nodige schroevendraaiers en sleutels.

(meer…)

Proficiat Nikita!

Op 15 oktober werd Nikta elf jaar, ze is nu dus een elfje!
Nikita had zelfgebakken unicorn koekjes mee om aan iedereen uit de klas te trakteren.

 

Roadtrip doorheen de Westhoek

De kinderen van PE6 en PE7 leren tijdens de lessen wereldoriëntatie, naar aanleiding van wapenstilstand, over de ‘Groote Oorlog’ van 1914-1918. We maakten een daguitstap naar Tyne Cot begraafplaats, Frontlinie ’t Hooghe en de IJzertoren in Diksmuide.

Bezoek Tyne Cot Cemetery:

De namen van de overleden soldaten stonden op de muren. Er waren daar ook bunkers en een groot herdenkingsbeeld. Voor elke soldaat stond er een grafsteen. Van sommige soldaten weten ze niet wie ze waren.

Bezoek Frontlinie ’t Hooghe:

Dit is een landschap dat de oorlog nabootst ter hoogte van een ontstane krater door een bom uit WO I. De krater is nu een grote vijver. Het was een avontuurlijk parcours doorheen het oorlogsmateriaal en loopgraven. We werden op het einde ontvangen door een vrolijke kudde schapen.

Lunchtijd:

We mochten gebruik maken van de eetzaal in De Rhille sport Vlaanderen Woumen. We konden daar ook eventjes spelen en bezoekje brengen aan de paarden.

Bezoek IJzertoren:

De toren bestaat uit 22 verdiepingen en nog een dakterras van nog eens 2 verdiepingen hoger. Per verdiep kon je kennismaken met verschillende aspecten van WO I. We hebben wapens van de soldaten gezien. De mondmaskers van in de oorlog beschermden de soldaten tegen gevaarlijke gassen. Er lagen daar brieven voor de families van de gesneuvelde soldaten. De ziekenboeg werd mooi geïllustreerd aan de hand van echt materiaal met poppen. In de nagebootste dug-out zagen we hoe de soldaten leefden tijdens de oorlog.

We beleefde een mooie en leerrijke dag.

(meer…)

Boekpromotie in de roze klas

Morgen gaat de voorleesweek van start. Ook wij doen mee! Vandaag gaven wij reeds het startschot in onze klas. De leerlingen mochten hun eigen boek promoten aan de hand van een zelfgemaakte poster. Tot slot lazen ze de flaptekst voor aan elkaar.

Fijne voorleesweek!

 

Klimaatmars #RunningOutOfTime #standupforclimate #GlobalSchoolsActionDay

Op vrijdagmiddag 21.10.2022 trokken wij samen met de GBS ’t Mozaïek naar de markt in Eernegem, waar burgemeester Lieven Cobbaert en schepen van onderwijs & milieu Celesta Muyle ons opwachtten en bereidwillig de vragen beantwoordden van de kinderen.

 

 

 

 

 

Als afsluiter van de klimaatmars zongen wij uit volle borst: SAVE OUT PLANET!

(meer…)

MOScotte Terra brengt op een speelse manier de klimaatproblematiek onder de aandacht

‘Terra is ziek’, het KaMOShibaiverhaal van MOS Vlaanderen dat de opwarming van de aarde in beeld brengt, vormde het uitgangspunt om de nieuwe MOScotte van de Zandkorrel voor te stellen. Terra, de aarde, voelt zich niet goed in haar vel. Ze vraagt aan haar vriendin Laura wat er met haar aan de hand is. Laura gaat op onderzoek en ontdekt heel wat problemen waar onze planeet momenteel mee kampt. Het verhaal is ook beschikbaar in het Engels, Frans, Duits en Spaans. (meer…)