De aarde en haar waarde: Week 2

We zetten ons project verder….

Deze week hadden we aandacht voor ons eigen gedrag. Wat doen wij, als mensen, voor de planeet? Doen we het altijd goed of loopt het soms ook mis?
Er werd uitgebreid gepraat en geluisterd.

Tot slot speelden we een spel. Tijdens het spel zetten we een levensbeschouwelijke bril op. Zo konden we eens kijken vanuit de verschillende standpunten hoe iedereen naar het ontstaan van de aarde keek.
Leerlingen konden met de verworven kennis kaarten verzamelen en zo als eerste op de finish eindigen. Opgepast, want bij een ‘vechtpartij’ verloren de groepen hun kaarten en moesten ze opnieuw beginnen. Al was het een kwestie van de juiste keuzes maken… toch? ūüėČ

(meer…)

Ziek zijn!

In het kader van het thema ziek zijn hebben de klassen van juf Valerie, juf Petra, juf Pascale en juf Edith een bezoek gebracht aan de apotheek. Het was geen gewone apotheek, neen, er was een ‘robot’ aanwezig! Een ‘robot’ die de medicatie op de juiste plaats in de rekken zet, maar die ook de gevraagde medicatie uit de rekken haalt! Als dat niet cool is! We zagen ook hoe capsules gemaakt worden. Het was heel leerrijk.

(meer…)

Bij de politie!

Na de brandweer, kwam ook de politie aan bod in ons thema ‘112’.

Op vrijdag 16/03 kregen we bezoek van een inspecteur. Hij kwam ons zijn uniform en uitrusting tonen en vertelde ons ook waarvoor het allemaal dient. We kregen de kans om de kogelwerende vest te proberen en Shawn werd in de boeien geslagen.

Na een kort infomomentje, liet hij ons ook zijn dienstwagen zien en waren we allemaal onder de indruk van de sirene.
(meer…)

EHBO – les reanimatie

Zoals meester Bart reeds neerpende op de website, werkten we met onze klassen rond het thema EHBO. Hierbij nog enkele extra fotootjes van de kinderen uit de blauwe klas die de reanimatie aan het inoefenen zijn.

Ook wil ik de brandweermannen Kevin en Steven nog eens extra bedanken voor de tijd die ze wilden vrijmaken om ons deze belangrijke les te komen geven! Een welgemeende dankjewel!!!

(meer…)

Kunst in de klas! Dalí in de klas!

Juffen Christel en Dominique leerden de leerlingen schilderen op doek. Dit leidde tot deze prachtige unieke kunstwerken!
Proficiat Brighton, Jordan, Isabelle, Kyary, Mandy, Zena, Stanislav, Nick, Lindsay, Thomas, Wesley en Jorbi.
Uiteraard mocht Joffray ook mee op de foto! Joffray is sinds vorige week nieuw in de klas van meester Maarten, maar voelt zich al helemaal thuis. Hij toont samen met Brighton een kunstwerk van Dalí uit het boek waar we al enkele keren uit voorlazen.
(#grotekunstvoorkleinekenners¬†van¬†Tha√Įs Vanderheyden kinderboeken)

E.H.B.O.

De klas van juf Jolien en meester Bart werkten afgelopen periode samen rond “Eerste Hulp Bij Ongevallen”…. Na een theoretisch gedeelte kwamen heel wat praktische zaken aan bod. We sloten ons thema af met een uitstap naar de brandweer te Gistel. 

Wie? Wa? Witloof!

Half februari kregen de leerlingen de klas van Betty en Joni een grote verantwoordelijkheid. Zorg voor je eigen witloofwortel.

Per twee en met een stappenplan in de hand werden de materialen verzameld. Een fles, lat, een witloofwortel, schaar, mes, stift, … er kwam veel bij kijken. De fles opmeten en knippen, tandenstokers werden in de wortel geprikt (niet te diep) om die netjes hoog te houden, het waterpeil werd bepaald, … Een leuke opdracht waar het ene duo al vlotter mee overweg kon dan het andere. Het vroeg heel wat overleg en luisteren naar elkaar. En zoals verwacht, kwam het bij iedereen tot een goed eind.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dagelijks controleren de leerlingen hun wortel. Met behulp van een persoonlijke kalender wordt de groei getekend, wordt de datum bijgehouden en het water gecontroleerd. Het is belangrijk dat de witloof in het donker staat, groenloof is niet aan ons besteed.

Na een tiental dagen zijn de resultaten opmerkelijk! De witloof is er sneller dan verwacht. Top!

 

 

 

 

 

 

 

Dat wordt weer een heerlijk maal. Of net niet

Hallo Cas, Kris en Wendy!

De kinderen van de klas van juf Annelies zijn gestart met hun sessies hippotherapie. De pony’s Cas, Kris en Wendy hebben al een plaatsje in hun hart veroverd; enkele sfeerbeelden …

(meer…)

Niet zomaar een soepkom.

Dat we in de Zandkorrel een groen hart hebben was al eerder duidelijk. En we gaan een stapje verder. Graag zouden we alle PMD mijden op school.

Om zicht te krijgen op hoeveel PMD we verzamelen op school, bouwden de klas van Betty en Joni een heuse soepkom.

Gewapend met kastanjepalen, kippengaas, stevige draad, nagels en een hamer gingen we aan de slag. We boorden de gaten voor met een grondboor. Pure kracht zo vroeg in de ochtend. Met een touw van een halve meter rond een stok werd een mooie cirkel gevormd. Rond is rond. Het vroeg wat denkwerk, maar als groep kwamen we tot een goede oplossing.

 

 

 

 

 

 

(meer…)

De aarde en haar waarde (1)

De lente is binnenkort in het land. En of je nu katholieke, protestantse of islamitische godsdienst of zedenleer volgt, we hebben allemaal een link met de natuur en de Aarde.

Daarom hebben we ervoor gekozen om samen hierover les te geven.
De leerlingen gingen op ontdekking in de natuur en vonden zowel verwondering (diertjes, bloemen, de bloei, …) als gevaren (sneeuw, dieren, weersverandering, …). Iedereen deelde zijn of haar ervaringen en met een powerpoint bespreekten we gevaarlijke zaken die niet alledaags zijn, zoals een orkaan, aardbeving, …

Tot slot bespreekten leerlingen in groep wat hun gevoel is bij de natuurfenomenen. Deze week gaan we verder met o.a. het spelen van een spel.

Plezier gegarandeerd…

(meer…)

Muzisch project onderbouw Olympische Winterspelen

De klas van juf Edith en juf Pascale werkten voor het muzisch project samen rond de Olympische Winterspelen. Net zoals in Pyeonchang (moeilijk om uit te spreken) werden bij ons de Olympische Winterspelen feestelijk geopend op het openingslied met het ontsteken van de vlam. Deze had namelijk al een lange weg afgelegd.

Met krantenpapier werden er verschillenden vormpjes gescheurd die als lichaam moesten dienen van verschillende sportmannen/vrouwen. De armen en benen werden met gekleurd papier gescheurd. De verschillende attributen voor de sporten tekenden de kinderen er zelf bij. Het resultaat waren heel wat verschillende sporten.

In groepjes beelden we verschillende Olympische Sporten uit en dan moesten de andere leerlingen proberen te raden welke sport het was. Bobslee, schansspringen, curling, biatlon, snowboard,… het waren er heel wat.

We mochten ook eens echte ski- en snowboardschoenen aandoen van juf Pascale. Wat wegen deze veel. We konden ook eens zien hoe echte skilatten en een snowboard er uitzien. Velen willen dit later zeker ook eens doen.

Jeugdboekenmaand klas juf Pascale

Op 5 maart gingen we naar de bibliotheek van Oostende om te luisteren naar auteur Koen Van Biesen. Hij schrijft vertelboeken met prachtige tekeningen met ook wel een mooie vertelcd met muziek bij. Vandaag heeft Koen het niet alleen voor ons verteld, maar hij heeft er ook nog muziek  bij gespeeld en de mooie tekeningen werden geprojecteerd. Alles was nog zoveel mooier. We mochten meezingen.

Bij het verhaal van ‘Buurman’ mochten zelf enkelen mee muziek maken. Op het einde kregen we het boek ‘Buurman’ mee naar de klas. We hebben er nog wat over verteld en iedereen heeft nog in het boek gekeken en gelezen. Mooi…

Infoavond ‘autisme in gezin’

Op donderdag 8 maart was er in De Zandkorrel een infoavond met als
thema ‘autisme in het gezin’.
De werkgroep ‘autisme’ was heel enthousiast om met deze eerste
editie 108 aanwezigen te mogen verwelkomen!

(meer…)

Op bezoek bij de brandweer!

Op dinsdag 6 maart zijn de klassen van juf Jennifer, juf Amanda en juf Sofie op bezoek geweest bij de brandweer! Het was zeer interessant en ook heel leuk! Je kan het zien op de foto’s!

(meer…)

Grote kunst voor kleine kenners

Op donderdag 9 maart gingen de klassen van juf Nadine en meester Maarten naar de doe-expo: Grote Kunst voor Kleine Kenners in het Fort Napoleon in Oostende.
Wereldberoemde schilderijen werden door Tha√Įs Vanderheyden (een illustrator van kinderboeken) getransformeerd naar schattige ‘juniorversies’ .
#aanrader

 

 

 

 

Afscheid van juf Charlotte

Vandaag was het de laatste werkdag van juf Charlotte. De klassen van juf Sofie/Amanda, juf Jennifer, juf Katrien, juf Nele, juf Valery/Sofie, meester Maarten, juf Nadine en juf Michèle verrasten haar met een geschenkje en een bloemetje. Ze was duidelijk heel blij en ontroerd. We zullen je missen, juf Charlotte en we wensen je veel succes op je nieuwe werkplek!

Billy in pyjama

Vandaag is het nationale pyjamadag en ook wij (PE 34) deden mee. Deze morgen mochten we dus een stapje overslaan bij ons ochtendritueel en kwamen we gewoon in pyjama naar school. Ook de bijhorende pantoffels en knuffels mochten de kinderen meebrengen. We deden dit om Bednet te steunen en langdurig zieke kinderen een hart onder de riem te steken. Bednet is namelijk een organisatie die het mogelijk maakt dat zieke kinderen van thuis uit toch de lessen kunnen volgen. We bekeken enkele filmpjes hierover, leerden de voorwaarden hiervoor kennen en noemden ook de materialen op die hier allemaal voor nodig zijn. Ook Billy die we in klas gebruiken om te leren over het menselijk lichaam mocht meedoen….

(meer…)