Naar het ziekenhuis…

Op dinsdag 6 oktober brachten de klassen van juf Jessica en juf Ellen een bezoek aan het ziekenhuis. We kregen er een boeiende rondleiding doorheen verschillende afdelingen. We begonnen op de materniteit en gingen daarna naar de spoedgevallen waar Nancy een gipsverband aankreeg. Nee, ze was niet gevallen hoor. Zo konden we eens van heel dichtbij zien hoe dat in zijn werk gaat, iemand in het gips steken. We  brachten ook een bezoekje aan de kinderafdeling waar robot Zora ons wat entertainde. Als afsluiter zongen we ons liedje voor de mensen op de afdeling geriatrie. Kijk en luister maar…

(meer…)

Werelddierendag

Naar aanleiding van Werelddierendag op 4 oktober werkten we in de klas rond het thema met z’n allen op pad voor het klimaat (WWF). We maakten kennis met verschillende dieren die zowel hier leven als in andere landen. Deze dieren overbruggen lange afstanden. We leerden over de pad, de kariboe, de gnoe, de monarchvlinder, de noords stern en de blauwe vinvis. We deden rond elk dier een andere activiteit: vlinders vouwen, spel rond dieren, vinvis beplakken, pad inkleuren, …

IMG_5041 IMG_5036 IMG_5039 IMG_5037 IMG_5034

Schrijfdans

Elke week krijgen de leerlingen van juf Edith schrijfdans, gegeven door de ergotherapeut juf Lien. De voorbije weken werkten we rond de vulkaan. Eerst beelden we het lied uit op muziek, daarna wordt de vulkaan op het bord getekend en als laatste stap tekent iedereen een eigen vulkaan. Daarbij komen er verschillende bewegingen aan te pas. Dit is niet altijd even gemakkelijk omdat we die bewegingen zowel uitvoeren met de linker- als met de rechterhand. Zie hier het mooie resultaat!

IMG_5025 IMG_5028 IMG_5029 IMG_5032 IMG_5031 (1) IMG_5027 (1) IMG_5030

 

 

Fantasiespel in de taalles.

De kinderen van juf Nadine knutselden een handpop in de creales van juf Corinne. De poppen kwamen tot leven in een zelfgemaakt fantasiespel.

Ook onze psychologe, juf Charlotte, was aangenaam verrast en feliciteerde de kinderen persoonlijk…. Iedereen talent!

 

 

Nieuwe bewoner in de Zandkorrel

Het is me wat… konijntjes. Na de zomervakantie namen we afscheid van een van de oudste bewoners van de Zandkorrel, ons konijn. Aangezien een konijn een leven in groep verkiest, is het van belang dat de konijnenpopulatie toeneemt. Gilles uit de klas van Sofie M kon ons daarbij helpen. Hij had een nest konijntjes en het gezin heeft er eentje geschonken aan de school. Bedankt!

het nieuwe konijntje

Toen het konijn na goede zorgen het nest mocht verlaten, gingen we met de klas van juf Sofie C  het konijntje oppikken bij Gilles thuis. Onmiddellijk werden we verliefd op dit schattige beestje.

ophalen

Het konijn kon een weekend op zijn plooi komen bij juf Joni thuis. Tevens kreeg het ook de nodige inentingen. Dierenarts Ann, van de Toren in Torhout, onderzocht het konijn grondig. Het is een meisje en ze is in zeer goede gezondheid. Wat ‘n supergoed nieuws.

prikje onderzoek 1 bij de dierenarts

Aangekomen op school, kreeg het al de nodige liefde. De komende week organiseren we met de klas een heuse verkiezing voor een passende naam. Ook het andere konijntje krijgt dan een nieuwe naam toegewezen. Voorlopig zitten de dames nog gescheiden, maar gauw mogen ze samen de ren onveilig maken.

 

De droomboom…

De klassen van juf Jessica en juf Ellen leerden het liedje ‘de droomboom’. Dit liedje zullen we zingen op de afdeling geriatrie bij ons bezoek aan het ziekenhuis. Zingen voor een groep mensen zorgt bij sommige kinderen wel voor wat angst, maar daar hebben de juffen iets op bedacht. Als voorbereiding zongen we het lied al eens voor de kinderen van de klas van juf Ilse en juf Nathalie. Dat verliep heel vlot. De kinderen zongen uit volle borst en beelden het liedje ook nog eens uit. Kijk maar…

(meer…)

Schaakles voor ouders!

032

 

Je wil als ouder wel graag eens schaken met je kind maar je kent de schaakregels niet …Geen nood! Na de herfstvakantie kan u als ouder in De Vloedlijn schaakles volgen en dit gedurende 2 woensdagen. Inderdaad onze schaakleerkrachten willen u op woensdag, 18 en 25 november uitnodigen op school om van 9 tot 11 de loop van de schaakstukken aan te leren. Uw kind kreeg hiervoor een brief mee waarmee u kunt inschrijven voor die lessen. Mocht u geïnteresseerd zijn om te leren schaken maar u ontving geen brief om in te schrijven dan kan u steeds contact nemen met de school. Ook in De Zandkorrel plannen we een dergelijk initiatief maar de data staan nog niet vast!

We kijken uit naar heel wat geïnteresseerde ouders die zich willen laten schaakmat zetten door zoon- of dochterlief!

Mmmm… Gezonde voeding!

De kinderen van de klassen van juf Ilse, juf Jessica, juf Ellen en juf Nathalie werken nu een tijdje rond gezonde voeding. Daarbij leren we wat de voedingsdriehoek inhoudt en zien we dat we gerust eens een frietje mogen eten, zolang we niet overdrijven.
Het resultaat van onze eigen voedingsdriehoek tonen we later…

De klas van juf Jessica maakte een tof knutselwerkje rond dit thema. Iedereen werd chef en mocht zichzelf knutselen samen met een bordje vol lekkers…

Het offerfeest

Donderdag 24 september misten we 2 jongens in de klas. Enver en Hamza vierden het offerfeest. De andere kinderen waren heel benieuwd wat het offerfeest precies allemaal inhield. Enver en Hamza legden ons in de kring alles uit wat ze die dag hebben gedaan voor hun cultuur. Ze hebben gebeden in de moskee, een lam geslacht en opgegeten en feest gevierd met familie en vrienden. We zagen hoe en waar ze hebben gebeden. We hoorden ook hoe het slachten in zijn werk ging en wat er nog allemaal gegeten werd. Het was voor hen een leuke dag en voor ons interessant om te horen (en zien) wat onze vrienden hebben gedaan.

DSC_0025 DSC_0027

 

 

Betalen en teruggeven in Euro en Eurocent

De leerlingen uit de klas van meester David zijn al druk aan het tellen en rekenen geweest gedurende deze eerste maand van het schooljaar. Op onderstaande foto’s zijn de dolenthousiaste kinderen druk in de weer met het betalen en teruggeven.

Maquette van de klas en de school

De voorbije weken waren de kinderen uit de klas druk in de weer met het bouwen van een maquette van de klqs en daarna ook van de school. Intussen zijn we druk in de weer met het maken van een plattegrond.

Maak een bedje voor je pop!

In duo’s gingen de kindjes van juf Michèle aan de slag in de les techniek. Het bedje moest zacht, groot genoeg, warm en stevig genoeg zijn. Dit zijn alvast de eerste resultaten. Slaap lekker lieve popjes! Wordt vervolgd…

028026029

Zora en het thema ‘Het lichaam’

Maar grootmoeder, wat heb je grote oren… Dat is om je beter te kunnen horen. Maar grootmoeder, wat heb je grote ogen… Dat is om je beter te kunnen zien.

Je merkt het wel, het sprookje ‘Roodkapje’ was meteen de gelegenheid om rond de delen van het lichaam te werken. En met wie doe je dat beter dan met Zora. De leerlingen trokken telkens een kaartje met een foto van een lichaamsdeel op. Dit moesten ze dan aanwijzen bij Zora. Ze hebben het heel goed gedaan! En natuurlijk mag een dansje op het einde niet ontbreken!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

(meer…)

Werken met de Toverdoos

In de functieklas oefenen we dit jaar via de Toverdoos om actief taal te gebruiken. Het eerste thema was ‘handen’. Op donderdag 17 september werkten we een eerste keer met de Toverdoos. Hier kun je ons aan het werk zien.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA (meer…)

Echte superhelden

De klas van juf Jessica werkte in de eerste maand rond hun eigen superhelden. We hebben de kenmerken van superhelden besproken, namelijk dat ze superkrachten hebben maar ook zwaktes. Onze eigen sterktes en zwaktes namen we onder de loep en we maakten ook een mooi knutselwerkje voor aan onze deur…

(meer…)

Hé, wie vliegt daar het schooljaar in?

De kinderen van juf Nathalie maakten toffe knutselwerkjes om duidelijk te maken wie in de klas zit. Ze vliegen het jaar vrolijk in, allen in een luchtballon!

Ik neem je mee… naar onze nieuwe klas!

Tijdens de eerste muzieklesjes leerden we een liedje op de muziek van het liedje van Gers Pardoel ‘Ik neem je mee’. Alle jongens en meisjes uit de klas van juf Jessica en juf Nathalie zongen enthousiast mee!

Hieronder vinden jullie het instrumentale liedje en de liedjestekst om thuis zelf eens te proberen.

(meer…)

De klassen van juf Betty en meester Maarten gingen ook naar het Filmfestival van Oostende

Een groepsfoto voor de ingang
Een groepsfoto voor de ingang
Bij de ster van Maike Cafmeyer
Bij de ster van Maike Cafmeyer
Op de rode loper als echte sterren
Op de rode loper als echte sterren
Op de rode loper als echte sterren
Op de rode loper als echte sterren

FFO5

Op een regenachtige dag gingen de klassen van juf Betty en meester Maarten naar het Film Festival van Oostende. We gingen er kijken naar ‘Wiplala’ en ‘De Wedstrijd’. We vonden het een mooie film. Maar allerleukste was dat wij even op de rode loper als echte sterren mocht stappen. Bij het naar buiten gaan zagen we heel even Maike Cafmeyer. Op de dijk vonden we ook haar ster terug. Tijdens de terugweg kwamen langs verschillende leuke dingen zoals het standbeeld van Koning Boudewijn, een fototentoonstelling en prachtige, grote, gekleurde beelden.