Tweede schaakles voor ouders

Deze morgen waren de ouders opnieuw op school. Even een korte herhaling, een spelletje puntenschaak en over naar de vervolgles over het belangrijkste schaakstuk ‘de koning’. Er werd door Kevan geleerd hoe de oude man zich voortbeweegt op een schaakbord, hoe je hem kan aanvallen en hoe de koning zich kan verdedigen. Slaan, tussen plaatsen of weglopen! Als toetje werd geleerd hoe de enig overgebleven witte koning schaakmat kan gezet worden door enkel de zwarte dame met hulp van haar koning. Opletten echter voor  … pat!

20151125_092605 20151125_094212 20151125_092145

 

 

 

 

(meer…)

een namiddag als brandweerman!

Samen met juf Larissa en juf Fauve (stagiaires kleuteronderwijs) werkten de kleuters rond het thema de brandweer! We maakten een uitstap naar de brandweerkazerne! Deze uitstap maakte enorme indruk op de kinderen! We zagen een brandweerman langs de glijpaal naar beneden komen! Kheira werd in een ziekenwagen gelegd. We maakten een ritje met de brandweerwagen, terwijl de blauwe lichten en even de sirene aan stond! En als afsluiter mochten we zelf even blussen! Wat een ervaring!

brand 15 brand 11 brand 9 brand 4

(meer…)

We planten een bos!

Op donderdag 19 november hebben de kinderen van de klassen van juf Sally en meester Dimitri een belangrijk werkje verricht. We hielpen mee met de aanplanting van een nieuw bos. Het stadsrandbos van Oostende wordt elk jaar verder uitgebreid. Momenteel wordt het bos verder uitgebreid aan de Karperstraat. Dit jaar konden we helpen met de aanplanting hiervan. In totaal hebben we 800 bomen geplant op een voormiddag. Dit is heel wat. Proficiat aan alle bomenplanters! IMG_2709

(meer…)

De eerste wereldoorlog

Naar aanleiding van Wapenstilstand leerden de leerlingen van juf Edith over de eerste wereldoorlog. In de klas stond er plots een koffertje tussen de boekentassen. Het koffertje was van niemand van ons. We waren zo nieuwsgierig dat we eens een kijkje namen. Daarin zat een beer, 1 kleedje en een foto. De koffer was van Emma. En zo gingen we samen op stap met Emma en Emiel en leerden we welke inpakt de eerste wereldoorlog had op een gezin. De items: papa moet gaan vechten, een brief van papa uit de loopgraven, we moeten vluchten, … kwamen aan bod. De leerlingen waren heel erg geïnteresseerd.

DSC06832DSC06831

wapenstilstand … toch even erbij stilgestaan

De klassen van juf Jessica en juf Nathalie hebben geleerd over de feestdagen in november: Allerheiligen, Allerzielen en Wapenstilstand. We leerden over de twee wereldoorlogen, door wie ze werden gevochten, hoe lang ze duurden, hoe ze toen leefden, … Om ons nog beter een beeld te kunnen vormen, kwam meester Jim uitleg geven hierover. Hij bracht ook enkele attributen mee, zodat we konden zien met wat ze zich beschermden, met welke wapens ze vochten, hoe ze konden geïdentificeerd worden, welke medailles ze konden ‘verdienen’, … De leerlingen waren enorm geïntrigeerd en geïnteresseerd en stelden vele vragen.

(meer…)

Stagiaire in de kleuterklas van juf Katrien: Welkom juf Maïté…

“Sint; Sint, Sint bedankt voor al je cadeaus,
voor de beer, voor de bal en voor de blokkendoos,
voor de chocolade, nicnacjes en suikerkoek,
Bedankt, dag Sint, het was een leuk bezoek!”
Samen muziek maken met Maïté, onze lieve stagiaire … onze kleuters vonden het heerlijk! En wij ook  … We laten jullie graag even meegenieten!  Klik op de volgende link… 
MOV00237 

Jules mag zich verkleden in Sinterklaas en de kleuters doen maar al te graag mee… DSC00231 DSC00232 DSC00233 DSC00234

Thema vissen

In het thema vissen gingen we opzoek naar nieuwe vriendjes voor in de klas. In de dierenwinkel kochten we 2 mooie visjes, een oranje en een zwarte. We kochten ook nog wat eten voor ze.

In de klas deden we ze een nieuwe thuis. De kinderen zijn elke dag blij om onze klas binnen te komen en onze visjes te zien.

46

(meer…)

Housewarming op zaterdag 19 december

De nieuwe vleugel van Huis aan Zee, het internaat van De Vloedlijn, is zo goed als afgewerkt. Hier en daar moet nog een aanpassing gebeuren maar vanaf zaterdag, 19 december zullen 19 bewoners (kinderen die ook in het weekend en in vakanties bij ons verblijven) een eigen kamertje kunnen inrichten in onze nieuwbouw. We mogen echt fier zijn op de inrichting en de functionaliteit van het gebouw dat zorgt voor een grote meerwaarde qua privacy. Privacy en zelfstandigheid zijn 2 belangrijke begrippen. Van de bewoners zal dan ook verwacht worden dat ze instaan voor orde en netheid binnen het gebouw. Een heuse opdracht trouwens!

15-11-15 20458

15-11-15 20456

Chess we can!

Woensdag was er een eerste schaakles voor ouders. Geïnteresseerde ouders werden vanaf 9 uur ontvangen in de Groene Planeet in De Vloedlijn. Meester Jim en juf Joke, samen met schaakmeester Kevin, leerden de ouders de loop van de schaakstukken. Maar eerst moeten we weten hoe je nu een schaakbord moet leggen om het spel correct te spelen. Een weetje, maar wel belangrijk! Wit rechts onderaan en rijen 1 en 2 zijn voor de witte schaakstukken.

20151118_09592820151118_09591020151118_100004 (meer…)

halloween

De eerste periode van het schooljaar sloten we af met een klein halloweenfeestje in onze klas. We griezelden, dansten, maakten heel veel plezier!

halloween 8

halloween 7 halloween 6 halloween 5 halloween 3 halloween 4 halloween 2 halloween 1

 

dieren in de klas!

Thema huisdieren leeft enorm bij de kinderen! Juf Katrien bracht haar prachtige poes mee naar de klas, waar we heel wat dingen over leerden. Ook Angel haar mama kwam langs met hun poes! 2 Poezen, maar toch zo verschillend. Ook Maverick had zijn huisdier mee. Een cavia!

We genoten ook van het mooie weer! en maakten prachtige figuren met kiezeltjes om onze fijne motoriek te oefenen!

poes 4 poes 7 poes 1 cavia 5

(meer…)

kabouterpad!

In de herfst is het bos op zijn mooist! Dit jaar gingen we tijdens ‘de week van het bos’ op uitstap naar het bosje. Daar werden we begeleid door enkele kabouters. Zij lieten ons het kabouterpad beleven!

bos 1

(meer…)

alvast 4 verjaardagen gevierd…. hieperdepiep!

In de kleuterklas wordt een verjaardag 1 groot feest!
De kleuters zingen voor elkaar, we maken een leuke tekening, blazen kaarsjes uit, spelen stoelendans, de kids worden geschminkt en nog zoveel meer! een dag om niet te vergeten!

Kheira werd 6jaar
Taha vierde zijn 6de verjaardag
Angel blies 5 kaarsjes uit
En 7 dikke zoenen voor Kenji

feest 1 feest 2 feest 4 feest 8 feest 9 feest 10