Spion in het Spaanse kamp

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) werd Oostende niet gespaard van de vernieling en het geweld. De stad werd gedurende drie jaar (1601-1604) belegerd door Spaanse troepen o.l.v. aartshertog Albrecht van Oostenrijk.
De stad werd verdedigd door de Oostendse Geuzen onder leiding van Francis Vere (met hulp van over zee van vooral de Engelsen en Nederlanders).
Bij de overgave op 22 september 1604 was de stad één grote puinhoop.
‘Spion in het Spaanse kamp’ is een belevingsactiviteit gebaseerd op historische feiten.
Onze kinderen werden verwelkomd in het Spaanse kamp Campo Cobertizo, op de terreinen van Walraversyde Anno 1465 (wat in de 17de eeuw oorlogsgebied was).
De groep werd ontvangen door kampleider De la Vega en zijn legeraanvoerder, kapitein Anthonis. Ze beleefden vooral het kampleven, leerden opvallende personages kennen, tekenden een strategie uit en namen het landschap en sfeerbeeld van het Spaanse kamp in zich op. Vanuit het meebeleven binnen het verhaal groeide inzicht in tijd en ruimte.

Meester Bart
De paarse klas.

het paashaasavontuur

De dag voor de paasvakantie kwam de paashaas langs. Hij heeft een volledig spel in elkaar geknutseld. Als de kindjes de voetsporen volgden van de paashaas, kwamen ze telkens op een leuk spel terecht die begeleid werd door de leerlingen van meester Bart zijn klas. Uiteindelijk mondde het pad uit aan een mega tof speelplein, waar ze de rest van de middag konden spelen. Toen ze terug in de klas kwamen konden ze op hun bank een toffe verrassing aantreffen, namelijk lekkere chocolade eieren. (meer…)

Voetgangersexamen in De Vloedlijn

Naar 2-jaarlijkse gewoonte was er donderdag, 29 maart een nieuw voetgangersexamen. Volgend jaar wisselen we dan af met het fietsexamen. Opnieuw een mooi en leerrijk moment waar de kinderen geconcentreerd aan werkten! Sommigen werden natuurlijk opgenomen in de organisatie en zorgden ervoor, samen met de leerkrachten, dat alles volgens de regels verliep! proficiat aan alle deelnemers met hun puik resultaat! dank aan de organiserende werkgroep ‘Verkeer’! 

De Zandkorrel op bezoek bij de burgemeester

De Zandkorrel was vorige week op bezoek bij burgemeeester Bonny. Hij luisterde met aandacht naar de kinderen die willen meewerken aan een propere gemeente en afval willen vermijden. Dank aan de burgemeester en schepenen voor hun luisterend oor en voor de initiatieven die genomen worden om afval zoveel als mogelijk te weren!

Zwerfvuil is niet meer (toch voor een dag)

Ja, helaas, want nog teveel mensen -groot en klein- gooien hun afval zomaar op straat en in het gras. Tijd om in actie te schieten.

Samen met klas Sofie en Julie we gingen op zwerfvuilactie. Gewapend met grijpers, vuilniszakken en handschoenen gingen we op pad. Ook Blinkie het Blik (van mooimakers.be) ging met ons mee. Blinkie hielp ons met het opruimen van het speelplein, de wijk die grenst aan onze school en de zijstraat. Ongelofelijk hoeveel afval we vonden. Ook diep in de struiken…

 

 

 

 

Pizza en proefjes

Een goed, leuke stagiair is goud waard, zo blijkt! Bedankt meester Karim voor de fijne en leerzame activiteiten!! De pizza was overheerlijk en we keken met verbazing naar de proefjes met de ballonnen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pegasus in De Vloedlijn

Het project Zeevonk krijgt stilaan vorm. Vorige sessie leerden 3 acteurs ons hoe we met ons lichaam emoties kunnen uitbeelen. Superblij, verontwaardigd, ontgoocheld, verdrietig, … heel veel emoties kwamen aan bod! Niet eenvoudig maar superleuk!

De aarde en haar waarde: Week 2

We zetten ons project verder….

Deze week hadden we aandacht voor ons eigen gedrag. Wat doen wij, als mensen, voor de planeet? Doen we het altijd goed of loopt het soms ook mis?
Er werd uitgebreid gepraat en geluisterd.

Tot slot speelden we een spel. Tijdens het spel zetten we een levensbeschouwelijke bril op. Zo konden we eens kijken vanuit de verschillende standpunten hoe iedereen naar het ontstaan van de aarde keek.
Leerlingen konden met de verworven kennis kaarten verzamelen en zo als eerste op de finish eindigen. Opgepast, want bij een ‘vechtpartij’ verloren de groepen hun kaarten en moesten ze opnieuw beginnen. Al was het een kwestie van de juiste keuzes maken… toch? 😉

(meer…)

Jeugdboekenmaand: Eureka! Wetenschap en techniek.

Naar aanleiding van de jeugdboekenmaand is de klas van juf Edith naar de bibliotheek geweest. Daar stelde de auteur Koen Van Biesen enkele van zijn boeken voor. Buurman vangt een vis en buurman leest een boek kwamen uitgebreid aan bod. De auteur bracht mbv een ukelele en een banjo zijn boeken tot leven. Ook enkele leerlingen mochten een instrument bespelen. Het was een unieke beleving.

(meer…)

Ziek zijn!

In het kader van het thema ziek zijn hebben de klassen van juf Valerie, juf Petra, juf Pascale en juf Edith een bezoek gebracht aan de apotheek. Het was geen gewone apotheek, neen, er was een ‘robot’ aanwezig! Een ‘robot’ die de medicatie op de juiste plaats in de rekken zet, maar die ook de gevraagde medicatie uit de rekken haalt! Als dat niet cool is! We zagen ook hoe capsules gemaakt worden. Het was heel leerrijk.

(meer…)